Leesbeleving en intertekstualiteit mythen

Mythe 1: De honden van Aktaioon- De weefwedstrijd

Mythen interesseerden me altijd al. Ik hou ervan om te weten te komen hoe een bepaald iets is ontstaan maar dan niet via de wetenschappelijke weg maar door middel van een verhaal. Toen ik het boek de honden van Aktaioon uitleende ben ik hem meteen beginnen lezen. In een halve dag was het boek al uit. De mythe die mij het meeste ‘aangreep’ of interesseerde was de weefwedstrijd.

Allereerst deed het verhaal mij denken aan het welbekende spreekwoord ‘hoogmoed komt voor de val’. Het meisje pochte zo hard met haar weefkunsten dat je meteen weet dat ze hier niet ongestraft mee zal kunnen doorgaan. En inderdaad, nog voor ze met haar ogen kon knipperen stond de godin Diana er al om een weefwedstrijd met haar aan te gaan. Het verbaasde mij wel dat het meisje de wedstrijd won, want ik was er echt van overtuigd dat ze ging verliezen. Zeker tegen een godin. Vandaar dat ik dus dacht, haar hoogmoed zal haar ten val brengen. Uiteindelijk is dit toch gebeurt maar dat kwam door de woede van de godin.

Ten tweede vond ik haar straf ook zo gepast dat ik er om moest lachen. Ze wordt omgetoverd in een spin en zo kan ze altijd naar ‘hartenlust’ weven. Maar of ze het leuk vindt om acht poten te hebben, dat is een andere vraag natuurlijk…

Verder vond ik het verrassend hoe het meisje zo verschilde van haar ouders. De twee bezorgde mensen waarschuwden haar dikwijls dat ze niet zo hard moest roepen dat beter weefde dan iedereen die ze tegenkwam.

Het verhaal doet mij eigenlijk een beetje denken aan ons Belgische elftal. In de match tegen Wales hadden we meteen een punt gescoord. Aan ons spel was zo overduidelijk te zien dat we niet hadden gedacht dat Wales ook een punt zou scoren en dat nog eens drie keer achter elkaar… Zoals ik al eerder zei: hoogmoed komt voor de val.

Ten slotte is het verhaal zo opgesteld dat de straf van het meisje heel herkenbaar is. Vaak eindigen sprookjes met een straf dat de zonde van de slechte koning, koning, trol…was. Dat het meisje omgetoverd wordt in een spin is dus niet zo verrassend.

Mythe 2: Isis en de geheime naam van Ra

Wat me opvalt in deze mythe is de listigheid die wordt gebruikt om de echte naam van Ra te weten te komen. In vele verhalen en films worden er listen gebruikt.

Een voorbeeld is de serie Game of Thrones. Er wordt in elk seizoen wel een drieduizend listen gebruikt om gebieden, vrouwen, familie en geld af te troggelen van vijanden. Wanneer Khaleesi de oude vrouw smeekt om haar man Khal Drogo te genezen leidt de vrouw haar om de tuin dat ze hem terug tot leven zal wekken. In plaats daarvan gebruikt ze zeer giftige kruiden waardoor Khal Drogo sterft. Khaleesi is hier zo woedend door dat ze de vrouw op de brandstapel gooit. De reden dat de vrouw de man liet sterven is omdat hij haar volk had verkracht en vermoord.

Toen ik de Egyptische mythe las verwachte ik een heel ingewikkelde list maar uiteindelijk liet de godin Isis Ra vergiftigen door een slang waardoor hij ijlde en zijn echte naam uitsprak. Dit vond ik een beetje jammer. Ik had een hele coalitie verwacht met verschillende Egyptische goden zodat ze samen de echte naam van Ra konden ontdekken. Ook wordt er in het verhaal niet verteld waarom Isis zo graag de naam wil weten.