Functies van jeugdliteratuur

Wat ik als lezer belangrijk vind is dat een (jeugd)boek toch zeker de functie van ontspanning invult. Lezen is voor mij altijd al een vorm van ontspanning geweest, of dit nu triviaalliteratuur is of een spannende thriller. Ook vind ik het belangrijk dat lezen een escapistische functie heeft. Als lezer moet je je helemaal kunnen verliezen in een boek. Zo niet, dan faalt het boek vind ik. Als ik zelf even alles wil vergeten dan pak ik het liefst van al een goed boek waarin ik me helemaal kan smijten.

Deze functies zijn voor mij belangrijk als lezer zelf maar als ik dit ga bekijken als leerkracht dan veranderen er toch nog een aantal puntjes. Allereerst als leerlingen een boek moeten lezen moet het toch zeker een informatieve functie bevatten. Daarom hoef je niet persé een encyclopedie te lezen, vele jeugdboeken kaarten genoeg onderwerpen aan die voor ons een ver-van-mijn-bed-show zijn. Via boeken is het makkelijker om leerlingen hierover te informeren. Ook kunnen boeken helpen om bepaalde heikele onderwerpen aan te kaarten. Bijvoorbeeld met boeken van Dirk Bracke over incest of zelfmoord. 

Tot slot vind ik het nog altijd belangrijk dat boeken voor leerlingen een ontspannende functie hebben. Boeken lezen moet nog altijd een plezier zijn en geen verplichting.

www.youtube.com/watch?v=gNdfNhzGF7s

Hoewel er niks mee is om triviaalliteratuur te lezen blijft het toch een beetje een taboe wanneer je met zo een boekje betrapt wordt, net als in Friends...